Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ*

Κάθε παλιά πολιτική καραβάνα, που προσπαθεί να ικανοποιήσει το αρχηγικό της απωθημένο, προχωράει διά της ιδρύσεως κόμματος, αλλά κυρίως διά της οδού του ιδεολογικού μακιγιάζ.

Μέχρι που σε λούζει και σε ξεμπροστιάζει μια απλή βροχή…

Την πεπατημένη ακολούθησε και η Θεοδώρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου, η νεοφιλελεύθερη κληρονόμος του ιδρυτού του Κόμματος Νεοφιλελευθέρων, αμπαλάροντας με καινούργιο κλεψίχρωμο περιτύλιγμα και οικειοποιούμενη το σήμα κατατεθέν «Κέντρο», τη ΔΗΣΥ της.

Νωπή είναι ακόμα στα αυτιά όλων η σπαραξικάρδια δήλωση της χθεσινής υποψήφιας για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι όλα της τα χρόνια στην πολιτική τα πέρασε στο ίδιο κόμμα, δηλαδή στη Ν.Δ. Υπήρξε άραγε ποτέ το άρμα τού καραμανλισμού κεντρώο ή ο ιδρυτής του ο ίδιος κεντρώος; Ακόμη και όταν ο ομώνυμος ανιψιός του μετεβλήθη σε μακιγιέρ της μοιραίας για το έθνος γραίας παρατάξεως, μίλησε για «μεσαίο χώρο», έχοντας συναίσθηση του ρίσκου να κριθεί βέβηλος από δικούς και μη δικούς του.

Το Κέντρο χαρακτηρίζεται από τη λογική του μέτρου, από την πίστη στην εξελικτική αλλαγή και από την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων, για τα οποία πολέμησε σε όλο το μήκος της ιστορικής διαδρομής του. Πόσα από αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουν το «Dora Bakoyannis» παλαιό μοντέλο της οικογενειοκρατίας, που απλά προηγήθηκε νεότερων μοντέλων του ιδίου οίκου, όπως ο αδερφός και ο γιος της, που με ένα ρεβέρ άσου του μπάντμιντον έρχεται να μας μιλήσει για αξιοκρατία; Εννοεί μήπως την ίδια αξιοκρατία με την οποία διακυβέρνησε τον τόπο η Ν.Δ. επί Μητσοτάκη και Καραμανλή, βασικός υπουργός των κυβερνήσεων των οποίων υπήρξε και η ίδια; Θα πολεμήσει τη διαφθορά με τον ίδιο ζήλο που η οικογένειά της και οι συνεργάτες της εξετίμησαν την ανωτερότητα των προϊόντων της Ζίμενς;

Ουκ έστιν αριθμός των τεκμηρίων ότι η κ. Μπακογιάννη υπήρξε πιστή υπηρέτρια του θλιβερού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στο ζοφερό σήμερα. Τώρα, αναβαπτισμένη από το νέο προσωποπαγές της κόμμα, μας ζητά να της δώσουμε μία ευκαιρία να μας σώσει.

Το να δηλώνει κανείς κεντρώος, χωρίς να το υποστηρίζει με τις πράξεις του, είναι ένα δημαγωγικό φτιασίδωμα. Είναι δε κρίμα να παύει ένα μεγαλοστέλεχος της δημόσιας ζωής να είναι υπερήφανο για τη μέχρι τούδε ιδεολογία του και να επιχειρεί την επανεκκίνησή του σε ξένο αχυρώνα. Ο νεοφιλελευθερισμός ουδέποτε υπήρξε συγγενής ιδεολογία για το Κέντρο, ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ομως, πέρα και πάνω απ” όλα, το Κέντρο υπήρξε ανέκαθεν υπέρμαχος κυριολεκτικής πατριωτικής κατεύθυνσης και η οικονομική υποδούλωση της χώρας, όσο και να το βασανίζει η κ. Μπακογιάννη, πατριωτική πράξη ΔΕΝ είναι.

Οι παραμένοντες στο Κέντρο έχουμε χάσει το μέτρημα αρχηγών και αρχηγίσκων που μεταβαπτίζονται κατά καιρούς σε κεντρώους. Μπορεί το σύστημα να μη μας παρείχε τα μέσα για να κάνουμε μεγαλειώδεις μιντιακές νέες εκκινήσεις, αλλά δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Ημασταν υπέρ της Ευρώπης, όταν οι μοδάτοι τής εποχής την κατέτασσαν στο ίδιο συνδικάτο με το ΝΑΤΟ, και σταθερά εναντίον του μητσοτακισμού και του καραμανλισμού, ακόμη και κατά τις περιόδους που αυτοί θριάμβευαν. Βεβαίως, είμαστε εδώ και πολύ καιρό μακριά από το μοίρασμα της τράπουλας. Αυτό όμως το θεωρούμε τίτλο τιμής σε μια περίοδο όπως η παρούσα, η οποία ανάγει το Ηθος και τα καθαρά χέρια στην πλέον ουσιώδη προστιθέμενη αξία ενός πολιτικού σχηματισμού που επιμένει να ζει και να συμμετέχει.

* Γενικός γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικού Κέντρου – ΕΔΗΚ, karabelas@edik.gr

Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία της 8.12.2010 στην στήλη Προεκτάσεις

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=08/12/2010&id=231266

 

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha