Ο εκλιπών πρόεδρος της Ε.ΔΗ.Κ. Νεοκλής Σαρρής
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.ΔΗ.Κ. και της Πολιτικής Επιτροπής της Ε.ΔΗ.Ν. για το θάνατο του Προέδρου της Ε.ΔΗ.Κ., καθηγητή Νεοκλή Σαρρή

Είμαστε υπερήφανοι που βαδίσαμε μαζί με το Δάσκαλο Νεοκλή Σαρρή στο μακρύ δρόμο προς τους ανεμόμυλους που από κοινού θεωρούσαμε δράκους. Σε όλο το μήκος της διαδρομής μιλούσαμε για τιμή, πατρίδα, εξελικτική αλλαγή, καθαρά μάτια και χέρια, ενώ ομνύαμε στους κώδικες των παλαιών κεντρώων που έμπαιναν στην πολιτική με πολλά και έφευγαν από αυτή με χρέη.

Το ήθος, το πνεύμα και οι ιδέες του, στηριζόμενες σε μια μακρά παράδοση πατριωτισμού, αλλά όχι εθνικισμού, με γνώμονα τον άνθρωπο και το πάθος για την εξεύρεση της αληθείας, της ισότητας και της αριστοτελικής μεσότητας , θα αποτελούν για όλους  εμάς  φάρο πορείας ζωής, ενώ η ιδεολογική σκυτάλη που μας παρέδωσε θα μείνει σταθερά στα χέρια μας μέχρι και εμείς να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.

Άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς, με πολύ λιγότερα λάθη από τους «αλάνθαστους» που τον έκριναν. Πέτυχε το μέγιστο προσδοκώμενο κατά το βίο ενός ανδρός: Να ζήσει και να πεθάνει πιστός στις αξίες του, γνωρίζοντας ότι (εκτός από την τιμή) μόνο η αγάπη μένει. Αυτή που θα κρατήσουμε ζωντανή για το γιο του Αλέξανδρο και την πιστή του Φλώρα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στον ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α” Νεκροταφείου Αθηνών, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 3.00 μ.μ.

Βιογραφικό Σημείωμα του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή

Ο καθηγ.Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 05.05.1940.

Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης και Αθηνών και Ψυχολογία στη Γενεύη. Αριστούχος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με ειδικότητα κυρίως στην οθωμανική περίοδο, καθώς και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Όμως στη συνείδηση του ευρύ κοινού ήταν γνωστός ως Τουρκολόγος λόγω της βαθιάς και μοναδικής γνώσης του για την Τουρκία.

Σε ηλικία 20 ετών υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Διακρίθηκε στους φοιτητικούς αγώνες στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία.

Υπήρξε σύμβουλος συνεργάτης και φίλος των Προέδρων της Ε.ΔΗ.Κ. Γεωργίου Μαύρου και Γιάννη Ζίγδη. Μετά το θάνατο του δεύτερου του ανατέθηκε από την Κ.Ε. και την Ε.Γ της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.) η Προεδρία του Κόμματος και έτσι έγινε ο τέταρτος σε μία τιμητική διαδοχή που αρχίζει από τον Γεώργιο Παπανδρέου και συνεχίστηκε με τον Γεώργιο Μαύρο και τον Γιάννη Ζίγδη.

Το συγγραφικό και διδακτικό του έργο είναι πλούσιο, ενώ είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αλλά και στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Επίσης είχε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια.

Τα κυριότερα έργα του είναι:
«Η άλλη Πλευρά  Πολιτική και Διπλωματική Χρονογραφία της Εισβολής στην Κύπρο και του Διαμελισμού της» τομ. 3, «Οσμανική Πραγματικότητα» τομ. 3, «Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικές Εξελίξεις στην Πρώτη Τουρκική Δημοκρατία» τομ. 3, «Προεπαναστατική Ελλάδα και Οσμανικό Κράτος», «Ελληνική Κοινωνία και Τηλεόραση» τομ. 2, «Φιλοσοφία της Κοινωνίας και Πολιτείας  τομ. πρώτος Αρχαίος Κόσμος», «τόμος δεύτερος Πατερική Ορθοδοξία και Βυζαντινή σκέψη», «Η Οικογένεια στην Τουρκία», «Εισαγωγή στην Κοινωνιομετρία, την ομαδική ψυχοθεραπεία και το Ψυχόδραμα», ενώ έχει και πάμπολλα αδημοσίευτα έργα.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha