miltiadhs-klwnizakhs

Συνέντευξη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας Μιλτιάδη Κλωνιζάκη στο Γιώργο Κώνστα, για την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα.

«Οι σημερινές συγκυρίες επιβάλλουν μια αριστερή μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού. Είναι μια θέση που εμείς ως ΕΔΗΝ την είχαμε από τη δεκαετία του ’70 κιόλας και μένουμε πιστοί σε αυτήν τη λογική».
Ο  Χανιώτης Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, πρόεδρος του δημιουργήματος του Αλέκου Παναγούλη, της «Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας»,της νεολαίας της «Ενωσης Δημοκρατικού Κέντρου» (ΕΔΗΚ) καλείται να απαντήσει για το τι σημαίνει πολιτικά η λέξη «κέντρο» σήμερα, γιατί η ταύτιση -πολιτική, εκλογική- με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποια Ευρώπη οραματίζεται και την πολιτική πρόταση της ΕΔΗΝ ενόψει των εκλογών. Γιός του Γιάννη Κλωνιζάκη, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα και συντρόφου του Παναγούλη, ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, ερωτάται και για την πιθανή συμμετοχή του στο τοπικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
– Αν και ιστορική νεολαία  αν ρωτήσεις σήμερα ένα νέο τι είναι ΕΔΗΝ, οι 9 στους 10 θα αγνοούν την ύπαρξη της, τελικά μήπως αποτελείτε μια νεολαία που συντηρείται ως «μουσείο» μια ιστορικής παράταξης;

Η ΕΔΗΝ μπορεί να μην έχει την αναγνωρισιμότητα του ’70. Ομως πρέπει να εξετάσουμε το γεγονός ότι είχαμε μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό από το ’77 και μετά και η επικράτηση της λογικής ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε πολιτική ανάγκη για ένα κεντρώο κόμμα. Τον χώρο του κέντρου τον σάρωσε το ΠΑΣΟΚ, και η ΕΔΗΚ και η ΕΔΗΝ φυτοζωούσαν για χρόνια. Την τελευταία 6ετία γίνεται μια προσπάθεια η ΕΔΗΝ και τα ιδάνικά που πρεσβεύει, οι αγώνες του Α. Παναγούλη, και οι αγώνες των ΕΔΗΝιτών κατά τη διάρκεια της χούντας να έχουν συνέχεια και σήμερα.
Αυτοί οι αγώνες δεν μπορούν να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Αυτή η νεολαία, με αυτά που συμβολίζει, πρέπει να υπάρχει και να δυναμώσει.

Τι σημαίνει «Κέντρο»
– Για τα Ελληνικά δεδομένα, τα σύγχρονα, τα σημερινά, σημαίνει κάτι η λέξη «κέντρο»; Συνήθως χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για το «δεξιά» ή το «αριστερά»;
Κοιτάξτε, με βάση τις καταστατικές αρχές της ΕΔΗΚ και της ΕΔΗΝ, το κέντρο στην Ελλάδα τείνει περισσότερο προς τις αρχές της αριστεράς. Μιλάμε για δημοκρατικό σοσιαλισμό και όχι για σοσιαλδημοκρατία. Δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι  ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό που αποσκοπεί στην παγίωση μιας δημοκρατίας έστω και αστικού τύπου αλλά πραγματικής και ουσιαστικής δημοκρατίας, που στη συνέχεια εξελίσσεται σε ένα σοσιαλιστικό όραμα. Σε μια κοινωνία της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ισονομίας, της ισότητας, της αξιοκρατίας. Στην ουσία όλα αυτά ανατρέπουν τον καπιταλισμό. Ενδεχομένως όχι μέσα από μια επαναστατική διαδικασία αλλά μέσα από μια διαδικασία εξέλιξης που είναι κάτι πιο παγιωμένο μέσα στην κοινωνία, π.χ. όπως κτίζοντας ένα σπίτι και φτιάχνοντάς το πρέπει να κάνεις γερά θεμέλια,να προχωρήσεις στο  μπετόν και στην τοιχοποιία. Βήμα-βήμα. Πιστεύουμε ότι αυτές οι θέσεις είναι επίκαιρες στις συγκυρίες που ζούμε σήμερα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

– Για τις επερχόμενες εκλογές αποφασίσατε να συμμετέχετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή άλλα κόμματα στην Ευρώπη που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώα» έχουν καθαρά δεξιές θέσεις. Γιατί αυτή η… Ελληνική «παραφωνία»;

Μπορεί να φαίνεται ως ελληνική παραφωνία αλλά αυτές οι θέσεις μας είναι σταθερές από τη δεκαετία του ’70. Δεν έχουμε αλλάξει. Απλώς πανευρωπαϊκά, το πολιτικό σκηνικό έχει γείρει προς τα δεξιά και δυστυχώς αδελφά κόμματα έχουν κινηθεί προς τα εκεί. Η ΕΔΗΚ και η ΕΔΗΝ είχαν πάντα τη αριστερή στόχευση ενώ έχουμε αποχωρήσει και από τη» Σοσιαλιστική Διεθνή», γιατί δεν εκφράζει τον σοσιαλισμό όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε.

– Και γιατί ΣΥΡΙΖΑ και όχι π.χ. Δημοκρατική Αριστερά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια δύναμη που στην πράξη έχει δείξει την ενωτική του διάθεση. Τη δημιουργία ενός μετώπου -όχι μόνο αντιμνημονιακού που μπορεί να το πεις και συγκυριακό- αλλά ενός μετώπου που δηλώνει κάτι διαφορετικό για την κοινωνία.
Εχουμε βαρεθεί να ακούμε για μονόδρομους στη ζωή μας, αναζητούμε και θέλουμε και τον άλλο δρόμο. Τα τελευταία 15 χρόνια μονόδρομος είναι η Ευρωζώνη και η Ε.Ε., μονόδρομος οι Ολυμπιακοί αγώνες, εσχάτως μονόδρομος και το μνημόνιο. Εμείς διαφωνούμε, θεωρούμε ότι υπάρχει και ένας άλλος εναλλακτικός δρόμος που θα δώσει διαφορετικό όραμα στην κοινωνία.

Εσείς είστε υπέρ της Ε.Ε., μέσα στο ευρώ, εκτός Ε.Ε. και ευρώ; Είναι ένα ζήτημα που έχει ξεκαθαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ;
Είμαστε ευρωπαϊστές αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την Ε.Ε. και τη διάρθρωσή της από τη δημιουργία της κιόλας. Μιλάμε για μια Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισονομία. Αν το θέσουμε με κλασικούς όρους, πιστεύουμε στην Ευρώπη των λαών. Για το νόμισμα, ευρώ ή δραχμή ή άλλο νόμισμα θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τίθεται το τελευταίο διάστημα. Το βασικό είναι να κατακτήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη, όχι την Ευρώπη των αγορών, τη μονεταριστική Ευρώπη.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ε.Ε.
– Αν υποθέσουμε ότι γίνεστε ως ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφική δύναμη και εφαρμόζετε τις θέσεις σας μένοντας στην Ε.Ε., μπορεί να επιφέρει τέτοιες αλλαγές στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτές που θέλετε, μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα;

Ενα πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία θα αποτελέσει στίγμα για τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οταν βλέπεις και διαδηλώνουν σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες και λένε είμαστε όλοι οι Ελληνες, σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό που πιστεύει ότι «έχει λάθος περπατησιά» η Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι μια αλλαγή και στην Ελλάδα θα λειτουργήσει ως ντόμινο για όλη την Ευρώπη γιατί πράγματα που βιώνουμε εμείς τώρα, τα βιώνει και ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός νότος και σιγά-σιγά και οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ολα αυτά σημαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

– Μιλάτε για έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου για τις διεθνείς τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης και τα επενδυτικά funds… μπαίνουν αυτοί σε καθεστώς ρυθμίσεων; Ακούγεται πιο ρεαλιστικό αυτό που λένε διάφορα κόμματα για ανατροπή τους παρά αυτό που λέτε εσείς για ρύθμιση ενός πλαισίου λειτουργίας τους;
Η λογική του ρυθμιστικού πλαισίου είναι μια διαπίστωση του τι πρέπει να συμβεί τώρα. Δεν είναι δυνατόν ένας οίκος αξιολόγησης ή ένα επενδυτικό fund να ορίζει την τύχη ενός λαού. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει δημοκρατία. Tο ρεαλιστικό είναι να μπορέσεις να βάλεις ένα πλαίσιο λειτουργίας και ο απώτερος στόχος να ανατρέψεις αυτήν την κατάσταση. Για το σήμερα, όμως, απαιτείται να μπει ένα πλαίσιο λειτουργίας, όλων αυτών των οργανισμών της «ελεύθερης» αγοράς.

– Ακούγεται το όνομά σας ως ένα από τα πιθανά ονόματα να στελεχώσουν το τοπικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Φήμες, πραγματικότητα, τι ισχύει;
Εχω θέσει τη διαθεσιμότητά μου στην τοπική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η όποια όμως υποψηφιότητα, θα προκύψει μέσα από τις διαδικασίες της γενικής συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΤΕΕ προς όφελος της κοινωνίας»
– Έχοντας την εμπειρία της συμμετοχής στην διοικούσα του ΤΕΕ τμ. Δυτικής Κρήτης εδώ και 5 χρόνια, είστε ικανοποιημένος από το πολιτικό δυναμικό του Νομού -βουλευτές, δημάρχους, νομάρχης, αντιπεριφερειάρχες- και τον τρόπο που λειτουργεί;

Οχι, κατηγορηματικά. Καταρχήν οι φορείς για να λάβουν υπόψη τους το ΤΕΕ πρέπει να φτάσουμε στο… αμήν, να έχουν συμβεί «πράγματα και θάματα». Δεν καλούμαστε να εκφράσουμε άποψη για πολλά ζητήματα γιατί ξέρουν ότι η άποψη αυτή είναι διαφορετική από τα τετριμμένα και τις πελατειακές λογικές και αντιλήψεις που κυριαρχούν και στο τοπικό πολιτικό δυναμικό…
– Ναι, αλλά από την άλλη, οι πολιτικοί επιρρίπτουν ευθύνες στο ΤΕΕ για “συντεχνιασμό’…

Θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος αντίληψη γιατί το ΤΕΕ προσπαθεί και σε τοπικό επίπεδο, τελευταία, έχει δείξει μια λογική ανοικτή προς την κοινωνία, που μας φέρνει σε αντίθεση με τα συντεχνιακά συμφέροντα όλων των αποχρώσεων, ακόμα και τα δικά μας. Προτάσσουμε το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από όλα και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις και οι προτάσεις μας.

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha