Ενιαίος φορέας με αυτοδύναμες πολιτικές δυνάμεις

Αθήνα, 7.7.2013

 

Με ιδιαίτερη ανησυχία το Εθνικό Συμβούλιο της Ε.ΔΗ.Κ. διαπιστώνει την πίεση που ασκείται από την προεδρική πλειοψηφία του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, για την αλλοίωση της μορφής του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι προφανές ότι δεν τίθεται ούτε καν σαν ερώτημα η διάλυση της Ε.ΔΗ.Κ., του ιστορικού κόμματος του Κέντρου, που φέρει την σφραγίδα της αποστολικής διαδοχής της Ένωσης Κέντρου.

 

Είναι απορίας άξιο γιατί να επιθυμεί κανείς την καταστροφή ενός σχήματος που από μικρά ποσοστά εκτινάχθηκε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μάλιστα να επιδιώκει την αντικατάστασή του από ένα προεδροκεντρικό ενιαίο κόμμα, τα θλιβερά αποτελέσματα των οποίων ζήσαμε τις περασμένες δεκαετίες.

 

Η Ε.ΔΗ.Κ. συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο στο πρωτοποριακό για τα παγκόσμια δεδομένα, εγχείρημα ενότητας και κοινής δράσης της Αριστερής και Δημοκρατικής παράταξης και επιθυμεί να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια μέχρι την ανάληψη της εξουσίας και την εφαρμογή των όσων από κοινού μας δεσμεύουν έναντι του λαού.

 

Είμαστε σαφέστατα υπέρ της λογικής τής επικράτησης της Άμεσης Δημοκρατίας στον ενιαίο φορέα, που επιθυμούμε να προκύψει από το προσεχές Συνέδριο, και γι” αυτό προτείναμε σειρά μέτρων που θα την διασφαλίσουν (κληρωτοί, ορισμένη θητεία Βουλευτών και κομματικών οργάνων, ορισμένη θητεία επαγγελματικών στελεχών, ασυμβίβαστο Βουλευτών – Υπουργών, κομματικών οργάνων – επαγγελματικών στελεχών κ.ά).

 

Ζήσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα διαδικασίες ξένες προς την νοοτροπία μας και δεν δεχθήκαμε να προσχωρήσουμε σε μηχανισμούς που θα διασφάλιζαν καλλίτερη παρουσία των εκπροσώπων μας. Θεωρούμε ότι ακριβώς η λογική “ένα μέλος μία ψήφος” διασφαλίζεται με την παρουσία των διακριτών πολιτικών δυνάμεων που με σύστημα Απλής Αναλογικής σε πανελλαδικό επίπεδο, θα εκφράζουν την ακριβή καταγραφή και εκπροσώπηση των δυνάμεων της Συμμαχίας. Αντιτιθέμεθα όμως σε συνθήκες πλειοψηφικών διαδικασιών σε κατακερματισμένες οργανώσεις, που η σχετική πλειοψηφία εξαφανίζει τις μικρότερες ομάδες, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα με την πρόσφατη εκλογή ΚΑΙ των 65 γραμματέων των περιφερειακών οργανώσεων από μέλη του Συνασπισμού.

 

Η Ε.ΔΗ.Κ θεωρεί ότι σε ένα συμμαχικό σχήμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κανείς δεν δικαιούται να αποφασίζει για τον άλλο και να παραγνωρίζει τις αποφάσεις που ήταν κοινές από την αρχή, κάτι τέτοιο αν επιχειρηθεί έχει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής ανεντιμότητας.

 

Δεν έχει καμία λογική να θέσουμε σε μια διαδικασία ενοποίησης το ιστορικό ρεύμα του Κέντρου με αυτό της Αριστεράς και μάλιστα να κρίνουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον με όρους πλειοψηφίας και σιωπής της μειοψηφίας. Έχει νόημα να μιλούμε μόνο για τη συνεργασία αυτών των ρευμάτων εντός ορισμένων πλαισίων και στη βάση των ειδικών αναγκών που η χώρα μας αντιμετωπίζει.

 

Τέλος, η Ε.ΔΗ.Κ. αισθάνεται αυξημένη την αίσθηση της ευθύνης απέναντι στους ψηφοφόρους του συμμαχικού σχήματος και θα λειτουργήσει ως δύναμη ελέγχου και για όσο καιρό θα έχει τα μέσα και την ελευθερία να το πράττει.

 

Ευχόμαστε και θα αγωνιστούμε τα όσα κοινά μας οδήγησαν στις επιτυχίες του 2012, να μας οδηγήσουν στην τελική Νίκη για το συμφέρον του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha