Με αφορμή το διάλογο για την συνεργασία της Αριστεράς όπως προέκυψε στο δικτυακό τόπο συζητήσεων της ιστοσελίδας της Ε.ΔΗ.Κ.(www.edik.gr/forum), η Ε.ΔΗ.Κ. έχει να σχολιάσει τα εξής:

1. Η ΕΔΗΚ έγινε αποδέκτης στο παρελθόν των προτάσεων του ΔΗΚΚΙ για συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, με αρχή τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και στη συνέχεια την προοπτική γενικότερης πολιτικής συνεργασίας για την δημιουργία τρίτου πόλου. Ανταποκρίθηκε αμέσως και θετικά στις προτάσεις-προκλήσεις αυτές, και το σημαντικότερο ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που εξαρχής δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρει η συζήτηση για το ποιος θα ηγηθεί του νέου φορέα, πρότεινε δε την λύση του π. Υπουργού Αναστάσιου Πεπονή. Είναι δεδομένο πλέον ότι οι συζητήσεις αυτές απέτυχαν αφενός μεν στις δημοτικές εκλογές λόγω της ηγεμονικής υστερίας του ΚΚΕ να κυριαρχήσει της προσπάθειας, αφετέρου δε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές λόγω της εμμονής του Δ. Τσοβόλα να ηγηθεί ενός νέου σχήματος με συντελεστές τον ίδιο, τον Στ. Παπαθεμελή, την ΕΔΗΚ υπό τον Ν. Σαρρή και προσωπικότητες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

2. Είναι εδραία η πεποίθηση της ΕΔΗΚ ότι η πολιτική αποτελμάτωση και η γενικότερα τραγική κατάσταση της χώρας είναι αποτέλεσμα του διπολισμού και των αντισυνταγματικών νόμων ενισχυμένης αναλογικής. Πάγια θέση της ΕΔΗΚ ήταν και είναι η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, για να δημιουργηθούν σταδιακά κόμματα αρχών και να αποκτήσει και η χώρα μας ιδεολογικά ρεύματα, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα με πολιτικό πολιτισμό. Για τον σκοπό αυτό η ΕΔΗΚ είχε προτείνει, υπό τον Γιάννη Ζίγδη, στο 10ο συνέδριο του ΚΚΕ –και έχει επαναφέρει αρκετές φορές έκτοτε- την πρόταση για την δημιουργία Μετώπου για την Απλή Αναλογική, που θα έδινε αξιοπρεπή λύση σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, θα κλόνιζε καίρια τον διπολισμό και κυρίως θα επέτρεπε, με αυτόν τον τίτλο, την συνεργασία ανομοιογενών πολιτικών δυνάμεων με κοινές ανησυχίες για τις παθογένειες της Δημοκρατίας μας.

3. Η ΕΔΗΚ πιστεύει ότι σήμερα τόσον το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός έχουν τις δυνάμεις εκείνες για να αποτελέσουν τον κορμό μιας ουσιαστικής προσπάθειας άλωσης του δικομματισμού. Δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα ιδεολογικής μας συγγένειας με αυτές τις δυνάμεις, μιλούμε απλώς για εκλογική συνεργασία μέχρις της επίτευξης του σκοπού που είναι η καθιέρωση της Απλής Αναλογικής και ανατροπής του σκηνικού μιζέριας, εξαθλίωσης και αναξιοπρέπειας που έχουν επιβάλει το Πασοκ με την ΝΔ και τα ελεγχόμενα από οικονομικά συμφέροντα ΜΜΕ. Για τον σκοπό αυτό έχουμε ζητήσει να είμαστε παρατηρητές της Πρωτοβουλίας Συσπείρωσης της Αριστεράς υπό τον Μ. Γλέζο.

4. Η ΕΔΗΚ είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που λέει ότι είναι Κεντρώο, και είναι περήφανη για την ιστορία της που κρατά τις ρίζες της από το Κόμμα Φιλελευθέρων του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και έχει να επιδείξει τις λαμπρότερες προσωπικότητες του αιώνα που έφυγε (Αλ. Παπαναστασίου, Γ. Καφαντάρης, Θ. Σοφούλης, Ν. Πλαστήρας, Σοφ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Γ. Μαύρος, Ιω. Ζίγδης).

5. Τέλος, η ΕΔΗΚ δεν αντιμετώπισε θέμα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες διάσπαρτες δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΔΗ.Κ.)

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha