Ο μεγαλύτερος Έλληνας πολιτικός της πρώτης τριακονταετίας του αιώνα μας.

Γεννήθηκε στις Μουρνιές Κρήτης το 1864 και απεβίωσε το 1936 στο Παρίσι.

Η επανάσταση του Θερίσσου τον καθιερώνει ως ηγέτη της Κρήτης και με αυτόν τον τίτλο κλήθηκε το 1909 από την επανάσταση του Γουδί να την κατευθήνει.

Η πρώτη εθνική εξόρμηση το 1912, που επιστέγασε ο νικηφόρος Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος του 1913, βρήκε την αποκρυστάλλωσή της στη συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία η Ελλάδα υπερδιπλασιαζόταν σε έκταση και πληθυσμό.

Η ιστορικότερη όμως συνθήκη που υπέγραψε η Ελλάδα ήταν των Σεβρών. Στις 28 Ιουλίου 1920 ο Βενιζέλος υπέγραψε με χρυσή γραφίδα τη συνθήκη των Σεβρώνπου είναι το ιστορικότερο κειμήλιο της Ελληνικής Ιστορίας. Με την συνθήκη αυτή μετατράπηκε η Ελλάδα σε χώρα των 5 θαλασσών και των 2 Ηπείρων και πραγματοποιήθηκαν οι πόθοι γενεών και γενεών Ελλήνων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1920 στο Παναθηναϊκό Στάδιο του απονεμήθηκε ο στέφανος από το Βασιλιά Αλέξανδρο.

Το 1920, αφού πέτυχε στις εκλογές, αποχώρησε από την πολιτική.

Επανήλθε στην ενεργό πολιτική στις 5 Ιουλίου 1928 και παρέμεινε στην εξουσία επί μια τετραετία, κατά την οποία ανέλαβε ανορθωτική προσπάθεια σε όλους τους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha