Δήλωση για τα γεγονότα στην Eθνική Eπέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Με αφορμή την ματαίωση της   παρέλασης στη Θεσσαλονίκη  και της απουσίας της πολιτικής ηγεσίας από τις παρελάσεις  στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω και δηλώσω τα εξής:
Σύμφωνα με το Σύνταγμα κυρίαρχος είναι ο Ελληνικός λαός, ο οποίος όχι μόνον τιμάει , αλλά και συμπορεύεται με τις αξιοπρεπείς αποφάσεις των εκλεγμένων ηγητόρων του, συχνά δε , – όπως έχει καταδείξει η ιστορία – ,  συμπορεύεται και δίνει την ζωή του για τις αξιοπρεπείς και τιμητικές για τον λαό αποφάσεις που  τυχόν έχουν πάρει  ακόμα και  εκπρόσωποι που προέκυψαν μέσα από άλλες διεργασίες (1940, ΌΧΙ, Ιωαν. Μεταξάς).

Η πλειονότητα του αγωνιστή ελληνικού λαού και παρά τα λάθη και τις συχνές ενδοφυλιακές του διαμάχες, δεν εξαργύρωσε πλήρως το διαρκές ζητούμενο, δηλ. την «Σωκρατική ευδαιμονία», αντιθέτως μία μικρή «πλειοψηφία» ( στην ουσία μειοψηφία ) λειτουργώντας με κλειστά οικογενειακά κριτήρια  ( τζάκια ), εξαργύρωνε και εξαργυρώνει τους υπαρκτούς ή/και συχνά ανύπαρκτους αγώνες της με πλήρως αλαζονικό τρόπο, βαπτίζοντας το συμφέρον της, ώ της παραδοξότητας -,  ως «πατριωτικό» συμφέρον του λαού , ζητώντας επιπλέον και τιμές για το ανύπαρκτο ή καλλίτερα καταστροφικό και εκμαυλιστικό/ πελατειακό της έργο.

Όμως τα «στερνά τιμούν τα πρότερα» . Έστω και εάν σήμερα κάποιοι δημοκρατικά εκλεγμένοι πολιτικοί ταγοί υπήρξαν αγωνιστές στα  νιάτα τους, στο παρόν ,  και με την όλη στάση τους, αναιρούν τα πρότερα μεταπίπτοντας στην  φάση του Καβαφικού ποιήματος: « .. στο τέλος ο Εφιάλτης θα φανεί και οι Μήδοι θα περάσουν ».

Ο ελληνικός λαός τιμάει τους αγώνες του ( παλαιούς και νέους ) και επ’ ευκαιρία  των τιμών αυτών , εξ αντανακλάσεως,  χαιρετά και αποδίδει  τιμές στις παρελάσεις,  στους «λεγόμενους» επισήμους που εκπροσωπούν  τους φορείς του λαού.

Όταν όμως μεταξύ λαού και ηγετών του, έστω και δημοκρατικά εκλεγμένων, υπάρχει χάσμα, τότε ο λαός έχει καθήκον να αποστρέψει το βλέμμα του, για να μην πω πως σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει υποχρέωση προστατεύοντας τους θεσμούς και την  κοινωνική συνοχή, αν αυτοί δεν παραιτούνται,  να καθαιρέσει τους εκπροσώπους του, όταν αυτοί μεταπίπτουν σε «απολυταρχική Δημοκρατία» . Αυτή είναι  η βασική Συνταγματική και Δημοκρατική αρχή. Το τι θα γίνει μετά και το πώς θα ανασυνταχθεί  ο λαός και οι φορείς του με αυτοθέσμιση, είναι μία  άλλη συζήτηση και αρθογραφία.

Επομένως η αυθόρμητη εκ του λαού , – και όχι των οργανωμένων κομμάτων και ομάδων- ,  ματαίωση της σημερινής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την απομάκρυνση των πολιτικών εκπροσώπων του,  θυμίζει τον αρχαίο εξοστρακισμό στη σύγχρονη μορφή του, ήταν δε η ελάχιστη φωνή εναντίωσης προς ώτα μη ακουόντων  και επ’ ουδενί έχει να κάνει με την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και την σημασία της σημερινή επετείου, που ήταν είναι και θα είναι λαμπρή , ένδοξη και πηγή έμπνευσης για το μέλλον.

Αιδώς διαστρεβλωτές της κοινής γνώμης , που ενοχληθήκατε από τις διαμαρτυρίες του κόσμου , γιατί τάχα κλονίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί !!!

Μετά λόγου γνώσεως
Δημήτρης Σταθακόπουλος

Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.)

Δρ κοινωνιολογίας της ιστορίας Παντείου πανεπιστημίου – μουσικολόγος
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω – μέλος του Δ.Σ του Δικηγ. Συλλ. Πειραιά
Μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE, Βρυξέλλες)

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha