Με έκπληξη και αποστροφή, παρακολουθούμε το απίστευτο show των τελευταίων ημερών, το οποίο προσπαθεί να αναγάγει τα εσωκομματικά παιχνίδια και τα πυροτεχνήματα εσωτερικής κατανάλωσης σε θέματα πολιτικής. Παράλληλα, διαπιστώνουμε την αγωνία του συστήματος να αποκρύψει τα πραγματικά πολιτικά θέματα που έχουν προκύψει: την καταστρατήγηση του Συντάγματος και την περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας με μοναδικό μέλημα να ψηφιστεί μια δανειακή σύμβαση ενάντια στη βούληση των πολιτών.

Ένα ευφυιολόγημα που κυκλοφόρησε τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο θέλει τον πρωθυπουργό να κάνει τις σωστές ενέργειες με την ανάποδη σειρά. Κάτι που ισχύει σίγουρα για τις τελευταίες μέρες, αφού το Σύνταγμα της Ελλάδος, προβλέπει πρώτα τη διενέργεια εντολών, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και στο τέλος την ψήφο εμπιστοσύνης. Ακριβώς το ανάποδο από αυτό που γίνεται σήμερα. Δυστυχώς όμως, η ανατροπή του Συντάγματος δεν είναι ποτέ αστεία υπόθεση. Διότι ακόμα κι αν τηρείται το γράμμα του, η σειρά των ενεργειών που το Σύνταγμα προβλέπει, έχει σκοπό την προστασία της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Το θεμέλιο του πολιτεύματος το οποίο αυτή τη στιγμή καταστρατηγείται.

Την καταστρατήγηση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, επιβεβαιώνει η ίδια η συζήτηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης· κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν πρωτοφανή επιχειρήματα, προκειμένου να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία, όπως «οι αγορές δεν επιθυμούν εκλογές», «οι εταίροι μας δεν επιθυμούν εκλογές» – θέτοντας τη Δημοκρατία στην προαίρεση εξωθεσμικών παραγόντων – «οι εκλογές είναι ακριβές» – λες και θα έπρεπε να τις καταργήσουμε για λόγους… οικονομίας – και, πάνω από όλα, ο καταληκτικός λόγος του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως κ. Βενιζέλου, από τον οποίο, εάν καταλάβαμε καλά, οι εκλογές δεν έχουν νόημα αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης, αλλά μόνο αν η εξουσία διεκδικείται από άλλο κόμμα!

Αν δε φτάνουν οι παραπάνω αποδείξεις, υπάρχουν κι άλλες. Από την πρώτη στιγμή, αυτό που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι πως η νέα κυβέρνηση θα ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση. Πρόκειται δηλαδή για μια κυβέρνηση η οποία σχηματίζεται ακριβώς για να μη χρειαστεί να καταφύγουμε στις κάλπες και να ερωτηθεί ο λαός για τη σύμβαση αυτή. Ή μήπως είναι τυχαίο που όλο αυτό το show ξεκίνησε με την μπλόφα- όπως αποδείχθηκε – της εξαγγελίας ενός δημοψηφίσματος ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα; Το σύστημα κινητοποιήθηκε, ώστε το ενδεχόμενο να τεθεί το ερώτημα στο λαό, να μην μπορεί να υπάρξει, ούτε καν ως αστείο.

Σημειώνουμε εδώ, πως ο πανικός των εταίρων – κι η ταπεινωτική τους επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας – απέδειξε πως η Ελλάδα είχε, τελικά,ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια της, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάφερε με περισσή φροντίδα να αφοπλίσει.

Η Ε.ΔΗ.Κ., η οποία με συνέπεια καταγγέλλει το καθεστώς της μεταπολίτευσης από την αρχή του, με λύπη διαπιστώνει πως, τελικά, το καθεστώς αυτό δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο: μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, η οποία μπορεί να αγνοεί όποτε θέλει τη βούληση του λαού. Η «ενός ανδρός αρχή» έχει αποδειχθεί καταστροφική. Πλέον, η λύση δεν μπορεί να έρθει απλά και μόνο με εκλογές. Λύση μπορεί να έρθει μόνο με σύγκληση Συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα ψηφίσει ένα νέο Σύνταγμα το οποίο θα αποκεντρώνει την εξουσία και θα διευρύνει τη Δημοκρατία. Η ώρα για την Τέταρτη Δημοκρατία έχει έρθει.

Μέχρι τότε, καλούμε τους πολίτες να υπερασπιστούν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και να δείξουν με κάθε τρόπο πως δεν αναγνωρίζουν καμία κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» (ή, σωστότερα, «δανειακής σωτηρίας») η οποία έχει σχηματιστεί με μόνο σκοπό να τους αγνοήσει.

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha