apliΆρθρο του Προέδρου της Ε.ΔΗ.Κ. στην Εφημερίδα των Συντακτών, υπέρ της Απλής και Άδολης Αναλογικής!

Έχουν περάσει 227 χρόνια από την Γαλλική Επανάσταση και όμως τα αποτελέσματά της δεν φαίνεται να έχουν αγγίξει τη χώρα μας και σε κάθε περίπτωση το πολιτικό μας σύστημα. Αναφέρομαι συγκεκριμένα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, στην Αρχή της Ισότητας της Ψήφου, ή σε πιο απλά ελληνικά ότι η ψήφος του καθενός από εμάς έχει την ίδια αξία με κάθε άλλου συμπολίτη μας, ή ακόμα πιο απλά ότι 1 = 1.

Θα έλεγε κανείς ότι αυτή ακριβώς η Αρχή είναι που χαρακτηρίζει ένα πολίτευμα Δημοκρατία, σε κάθε άλλη περίπτωση μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ ολιγαρχίας ή φεουδαρχίας.

Ας είμαστε ξεκάθαροι, το εκλογικό σύστημα που προτείνει ο κ. Τσίπρας σίγουρα δεν είναι Απλή Αναλογική, θα τον έκοβε στο μάθημα κάθε Καθηγητής πολιτικών επιστημών αν υποστήριζε τέτοια ανοησία. Η «απλή αναλογική» του κ. Τσίπρα μας λέει ότι 164.999 ψήφοι (περίπου το όριο του 3%) ισούνται με μηδενική εκπροσώπηση, ενώ αντίθετα 165.001 ψήφοι άνετα καταλαμβάνουν 9 έδρες στη Βουλή! Εάν αυτό δεν είναι τερατούργημα και στραγγαλισμός της Δημοκρατίας τότε τι είναι;

Επιπρόσθετα με βάσει το όριο του 3%, που ισχύει από τον Νόμο 1907/1990 έργο Μητσοτάκη, μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού που κυμαίνονταν ανά αναμέτρηση μεταξύ του 4% και 18% (στις Εκλογές του Μαΐου 2012), δεν έτυχαν καμίας εκπροσώπησης! Σε ποιο αρρωστημένο μυαλό αυτό καλείται Δημοκρατία;

Είναι ντροπή για ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται αριστερό να επικαλείται «εθνικούς» λόγους για το όριο του 3% και αυτοί οι εθνικοί λόγοι να αναφέρονται στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας της Θράκης. Ωσάν να μην εξυπηρετούσαν τους ίδιους σκοπούς όσοι εκπρόσωποι της μειονότητας βρήκαν κατά καιρούς στέγη σε όλα τα κόμματα του κομματικού στερεώματος, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου!

Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αλλάξει ρόλο και από αυτόν της ολοφυρόμενης αριστεράς για την Απλή Αναλογική, να πει ότι διατηρεί το όριο του 3% γιατί δεν θέλει να δει στη Βουλή τον κ. Λαφαζάνη, την κα Κωνσταντοπούλου και την Ανταρσύα, και ταυτόχρονα επιθυμεί να δυσκολέψει τον κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει ως αναμενόμενος νικητής των προσεχών εκλογών.

Αν ήθελε ο κ. Τσίπρας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο θα το είχε κάνει και τον Σεπτέμβριο του 2015 ή ακόμα καλύτερα τον Μάιο του 2012 θα είχε υιοθετήσει την πρόταση του Μανώλη Γλέζου και του γράφοντα να συγκληθεί η Βουλή και να υιοθετήσει τον Νόμο της Απλής Αναλογικής για τις Εκλογές του Ιουνίου. Αντίθετα τοποθετήθηκε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ λέγοντας ότι τώρα που θα μπορέσει να περάσει μπροστά το κόμμα να μην χάσουμε το μπόνους, οδηγώντας μας μαζί με τον Μανώλη σε αποχώρηση από την σχετική συνεδρίαση.

Τέλος, το καλό μας πολιτικό προσωπικό φλέγεται από αγωνία για τη σταθερότητα της χώρας, που θα καταρρακώσουν οι πολλές μικρές φωνές στο Κοινοβούλιο. Μα πόση υποκρισία πια; Δεν ήταν δηλαδή οι «ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις» που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό χάλι και αδιέξοδο;

Αλλά και σε αυτό έχουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας όπου εκλογές γίνονται υποχρεωτικά κάθε 4 χρόνια, οπότε τα κόμματα μαθαίνουν να συνεργάζονται και έτσι η χώρα μας θα έχει τη σταθερότητα στην οποία τα φεουδαρχικά κόμματα της Ελλάδας ομνύουν.

Η Ε.ΔΗ.Κ. σταθερά προτείνει την υιοθέτηση της Απλής και Άδολης Αναλογικής και θυμίζει την πρωτοβουλία του Γιάννη Ζίγδη στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, για την δημιουργία εκλογικού μετώπου για την Απλή Αναλογική. Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η υιοθέτησή της θα εξυγιάνει την πολιτική ζωή του τόπου και θα δυναμώσει την Δημοκρατία.

Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία, μα περισσότερο θέλει ανοιχτά μυαλά για να καταργήσουμε τη φεουδαρχία και τον κοτζαμπασισμό που κυριαρχεί στο πολιτικό μας σύστημα και διαλύει τη χώρα εδώ και 200 πάνω κάτω χρόνια…

Το άρθρο αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της Εφημερίδας των Συντακτών στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://www.efsyn.gr/arthro/dimokratia-i-fenaki

(* ο Σταύρος Καράμπελας είναι πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.) – karabelas@edik.gr )

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha