Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σειρά καταδικασμένων σε μικροποινές, που δεν έχουν χρήματα να τις εξαγοράσουν, θα απελευθερωθούν και το χειρότερο θα απελευθερωθούν και όσοι έχουν εκτίσει το 1/3 ποινών που φτάνουν τα δέκα χρόνια!

Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια με το πρόσχημα των λίγων φυλακών, έχουμε οδηγηθεί σε καθεστώς ατιμωρησίας, ειδικά για όσους έχουν χρήματα. Απίστευτα μεγάλη κατηγορία ποινών οδηγεί σε μη έκτισή τους, αφού θεωρείται ότι μπορεί να εξαγοραστούν! Δηλαδή, όποιος έχει χρήματα μπορεί να παρανομεί και ΑΝ τον πιάσουν και ΑΝ καταδικαστεί και ΑΝ τελεσιδικήσει, τότε να εξαγοράσει την ποινή του και να παρανομήσει ξανά!

Προφανώς και δεν θέλουμε περισσότερες φυλακές και πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων (φόνοι, έμποροι ναρκωτικών, τρομοκρατία κλπ) δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι στις φυλακές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ποινές δεν πρέπει να έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα και να μην υπάρχει σωφρονισμός. Γι” αυτό και προτείνουμε την κοινωνική υπηρεσία, προτείνουμε δηλαδή να παύσει η αναστολή των ποινών και η εξαγορά τους και αντιστοίχως όσοι υπάγονται σε αυτήν την διαδικασία να υποχρεούνται σε κοινωνική υπηρεσία ίσου χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό το χρήμα θα ακυρωθεί ως μέσο ατιμωρησίας και φυσικά το κέρδος για την τοπική κοινωνία θα είναι τεράστιο. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και ουσιαστικός αποτρεπτικός χαρακτήρας στις ποινές και θα νιώθει και ο τιμωρημένος ότι το λάθος του δημιουργεί και κάτι καλό. Ας τελειώνουμε τόσο με τις φυλακές όσο και με την ατιμωρησία!

(* Ο Σταύρος Καράμπελας είναι προεδρεύων της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου Ε.ΔΗ.Κ. – karabelas@edik.gr)

 

 Υποβολή Απάντησης

(required)

(required)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις HTML ετικέτες και στοιχεία: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

   
© 2012 Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου Suffusion theme by Sayontan Sinha